Czy wskaźnik FEV1/FVC < 70% może być nadal używany jako cecha obturacji oskrzeli przy rozpoznawaniu przewlekłej obturacyjnej choroby płuc? - Zieliński, Jan (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
W pracy przedstawiono negatywne skutki wprowadzenia w 2001 r. stałego, jednego dla wszystkich, wskaźnika FEV1/FVC < 0,70 jako kryterium obturacji oskrzeli koniecznego dla rozpoznania przewlekłej obturacyjnej choroby płuc. Częste „nadrozpoznawanie” choroby u osób powyżej 55. r.ż. może negatywnie wpływać na stan emocjonalny pacjenta, narażać go na szkodliwe działanie niepotrzebnego leczenia i fałszować częstość występowania choroby. Stały wskaźnik należy zastąpić indywidualnym obliczaniem dolnej granicy normy wskaźnika lub wielkością reszty standardowej poniżej –1,64. W artykule przedstawiono algorytm interpretacji wyniku badania spirometrycznego dla rozpoznania obturacji oskrzeli.