Nowe spojrzenie na antybiotyki makrolidowe - Goździk, Joanna (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Makrolidy to antybiotyki powszechnie stosowane w zakażeniach układu oddechowego. Charakteryzują się szerokim spektrum aktywności przeciwbakteryjnej skierowanej przeciwko bakteriom Gram-dodatnim, Gram-ujemnym oraz bakteriom atypowym.Zastosowanie makrolidów w przebiegu przewlekłego procesu zapalnego umożliwia jednocześnie wykorzystanie ich unikalnej cechy, tj. właściwości przeciwzapalnych i korzystnego wpływu na układ immunologiczny. W poniższej pracy przedstawiono wyniki badań klinicznych oceniających wpływ zastosowania makrolidów w przebiegu astmy i mukowiscydozy, tj. chorób charakteryzujących się obecnością przewlekłego zapalenia w drogach oddechowych.