Postępowanie w wieku starszym – pytania i kontrowersje - Dzięgielewska, Sylwia (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Dzięki osiągnięciom współczesnej medycyny średnia długość życia wzrasta. Procesy starzenia się jawią się jako rezultat działania różnych czynników opisywanych przez wiele teorii starzenia. Zrozumienie patomechanizmów wywierających wpływ na proces starzenia się (dotyczący układu oddechowego) może przyczynić się do spowolnienia patologii i zachowania lepszej kondycji osób w podeszłym wieku. Pozwala również na zaproponowanie odpowiedniej prewencji oraz wdrożenie optymalnej terapii w grupie osób w podeszłym wieku, którą to rygory ekonomiczne niesłusznie często spychają na margines codziennej praktyki lekarskiej.