Pozaszpitalne zapalenia płuc u osób starszych - Płusa, Tadeusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Właściwe rozpoznanie pozaszpitalnego zapalenia płuc oraz podjęcie decyzji o leczeniu chorych w starszym wieku wymaga znajomości współczesnych zasad postępowania. Współistnienie innych przewlekłych patologii w tej populacji nakazuje zachowanie szczególnej ostrożności terapeutycznej oraz monitorowania przebiegu choroby. Zagrożenie ciężkimi powikłaniami w postaci sepsy lub wstrząsu nakazuje prowadzenie szczegółowej analizy czynników ryzyka. Proponowane skale oceny pozaszpitalnego zapalenia płuc ułatwiają klasyfikowanie chorych pod względem ryzyka i do leczenia w odpowiednich warunkach szpitalnych.