„Chirurgia Ogólna, Chirurgia Szczególna, Chirurgia Operacyina” – XIX-wieczny rękopis. Próba ustalenia autorstwa rękopisu i czasu jego powstania - Tulczyński, Aleksander (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Główna Biblioteka Lekarska otrzymała w darze od anonimowego darczyńcy współoprawne trzy tomy chirurgii spisane na papierze czerpanym, nieopatrzone nazwiskiem autora i datą. Pierwszy tom – „Chirurgia Ogólna” obejmuje 189 stron i trzy strony indeksu alfabetycznego zawartości podrozdziałów nazw łacińskich omawianych schorzeń (jednostek chorobowych). Drugi tom – „Chirurgia Szczególna” obejmuje 303 strony oraz 14 stron indeksu, analogicznie jak w poprzednim tomie nazw łacińskich schorzeń. Trzeci tom, najobszerniejszy, zatytułowany „Chirurgia Operacyina” obejmuje 403 strony i 4-stronicowy indeks łacińskich nazw jednostek chorobowych i nazw zabiegów chirurgicznych. Szczegółowe badania piśmiennictwa doprowadziły do ustalenia, że autorem rękopisu jest Seweryn Gałęzowski – profesor Uniwersytetu Wileńskiego, który prowadził wykłady w latach 1824–1828.