Strategia postępowania u młodych osób z nadciśnieniem tętniczym i innymi czynnikami ryzyka - Bryl, Wiesław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
W niniejszej pracy przedstawiono zasady postępowania z dziećmi i młodzieżą z nadciśnieniem tętniczym i współistniejącymi czynnikami ryzyka. Omówiono rolę i możliwości leczenia niefarmakologicznego, głównie w zakresie modyfikacji diety i promowania aktywności fizycznej. Podkreślono przy tym konieczność stałego oddziaływania nie tylko na dziecko, ale i na jego środowisko rodzinne.