Zakażenie układu moczowego – ostre, nawracające, przewlekłe, powikłane - Czekalski, Stanisław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Zakażenie układu moczowego (ZUM) jest drugą po zakażeniach dróg oddechowych najczęstszą przyczyną zgłaszania się chorego do lekarza. Oznacza ono obecność drobnoustrojów w drogach moczowych powyżej zwierania pęcherza moczowego. W praktyce klinicznej rozpoznanie wstępne ZUM ustala się na podstawie objawów klinicznych, uwzględniając różnicowanie czy jest to ZUM niepowikłane, powikłane, ostre, nawracające czy przewlekłe. Różnicowanie to jest ważne dla wyboru odpowiedniego postępowania diagnostycznego i leczenia. Niepowikłane ZUM występuje tylko u młodych kobiet, bez patologii w odpływie moczu i bez żadnej choroby lub innego czynnika upośledzającego odporność organizmu. Wszystkie inne ZUM są powikłane. W powikłanych ZUM konieczne jest badanie bakteriologiczne moczu i weryfikacja zastosowanego leczenia empirycznego na podstawie wyniku tego badania. Po zakończeniu leczenia ZUM konieczna jest kontrola jego efektu.