Wczesne wykrywanie przewlekłej choroby nerek w praktyce lekarza rodzinnego - Muszyńska, Agnieszka; Mastalerz-Migas, Agnieszka; Pokorna-Kałwak, Dagmara; Steciwko, Andrzej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Przewlekła choroba nerek (PChN) staje się problemem zdrowia publicznego ze względu na jej rozpowszechnienie oraz zmniejszenie jakości życia pacjentów. Najczęstsze jej przyczyny to cukrzyca i nadciśnienie tętnicze, a osoby chorujące na te choroby pozostają pod stałą opieką lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Wczesne wykrycie przewlekłej choroby nerek jest bardzo ważne ze względu na dostępność metod spowalniania progresji choroby. Leczenie powinno zostać wdrożone jak najszybciej. Przewlekła choroba nerek może być rozpoznana przez lekarza rodzinnego przy użyciu prostych metod diagnostycznych, które powinny być regularnie stosowane jako badania przesiewowe, szczególnie wśród pacjentów z czynnikami ryzyka. W niniejszym artykule autorzy omawiają podstawowe testy diagnostyczne wykorzystywane do rozpoznania PChN oraz podkreślają rolę lekarzy rodzinnych w tym procesie.