Współczesne stany zagrożenia życia w pneumonologii - Płusa, Tadeusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Za uszkodzenie układu oddechowego odpowiedzialne mogą być m.in. zakażenia wirusowe i bakteryjne, działania bioterrorystyczne oraz czynniki fizykochemiczne w czasie urazów wielonarządowych. Każdy z nich może doprowa-dzić do nasilonej odpowiedzi zapalnej i wstrząsu. Postępowanie musi uwzględniać szybkie i precyzyjne badania diagnostyczne, natychmiastowe podanie antybiotyków i podjęcie leczenia przeciwwstrząsowego. Znajomość współczesnych zaleceń opracowanych przez zespoły ekspertów ułatwia prawidłowe leczenie i umożliwia uniknięcie ciężkich powikłań.