Ostre zatrucia substancjami psychoaktywnymi jako praktyczny problem lekarza rodzinnego - Drobnik, Leon; Susło, Robert; Trnka, Jakub (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Lekarz rodzinny coraz częściej styka się w swej praktyce z przypadkami ostrych zatruć substancjami psychoaktywnymi. Jako że w takich przypadkach kluczowe znaczenie ma szybkie ustalenie prawidłowego rozpoznania oraz odpowiednie zabezpieczenie czynności życiowych organizmu pacjenta, konieczna jest znajomość nie tylko objawów zatrucia poszczególnymi substancjami, ale także ich potocznego nazewnictwa oraz możliwych dróg podawania. Cenna okazuje się także umiejętność prawidłowego udokumentowania przez lekarza przypadku zatrucia substancją psychoaktywną oraz zabezpieczenia materiałów do badań toksykologicznych, aby mogły one służyć jako dowody w ewentualnym postępowaniu sądowym.