Współczesne poglądy na opiekę menopauzalną - Pertyński, Tomasz; Stachowiak, Grzegorz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Kobieta w okresie menopauzy, wiążącej się z wieloma dolegliwościami i schorzeniami obniżającymi jakość życia, wymaga interdyscyplinarnej opieki lekarskiej. Profilaktyka, wczesne wykrywanie i właściwe leczenie tych chorób jest podstawą opieki menopauzalnej. Niezmiernie ważną rolę w tym procesie odgrywają ginekolodzy i stosowana przez nich estrogenowo-progestagenowa terapia hormonalna okresu menopauzy.