Niepłodność jako problem kliniczny i społeczny - Kurzawa, Rafał; Kaniewska, Dorota; Bączkowski, Tomasz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Istnieje wiele przyczyn niepłodności męskiej i kobiecej. Nawet niewielkie zaburzenia mogą ograniczać możliwości uzyskania potomstwa. Jest to sytuacja niezwykle stresogenna, powodująca negatywne konsekwencje dla niepłodnej pary. Problemy natury psychospołecznej mogą rzutować na skuteczność podejmowanych prób zajścia w ciążę. Szczególnie istotna jest indywidualizacja leczenia, z uwzględnieniem aspektu ekonomicznego, światopoglądu i oczekiwań partnerów. Terapia niepłodności wymaga szczegółowej znajomości problemu oraz dużego doświadczenia. Wobec niedostatecznej skuteczności tradycyjnych metod postępowania leczniczego, powszechne stało się stosowanie metod rozrodu wspomaganego, w tym inseminacji wewnątrzmacicznych i zapłodnienia pozaustrojowego.