Koszty opieki nad pacjentami chorymi przewlekle - Kurpas, Donata (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Wizyty pacjentów z chorobami przewlekłymi stanowią 80% konsultacji w ramach podstawowej opieki zdrowotnej. Około 15% spośród tych chorych ma 3 lub więcej schorzeń przewlekłych, a 30% hospitalizacji jest konsekwencją zaostrzenia stanu klinicznego w tej grupie pacjentów. W pracy przedstawiono systemy finansowania opieki nad chorymi przewlekle oraz potencjalne korzyści ekonomiczne wynikające z wdrożenia systemu opieki nad nimi.