Rozpoznawanie i dokumentowanie przypadków przewlekłej intoksykacji wśród pacjentów podstawowej opieki zdrowotnej - Susło, Robert; Drobnik, Leon; Trnka, Jakub (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2010)
Źródłami intoksykacji w nowoczesnych społeczeństwach są używki, substancje używane w przemyśle, rolnictwie i jako dodatki do żywności, leki, a niekiedy także trucizny podawane w zamiarze zbrodniczym. Wykrywanie zatruć przewlekłych jest trudniejsze niż zatruć ostrych, ponieważ zwykle objawy są wysoce niespecyficzne, a ich występowanie i nasilanie się jest rozłożone w czasie i trudne do zauważenia. Z tego powodu kluczową rolę we wczesnym wykrywaniu zatruć przewlekłych odgrywa dokumentacja lekarza rodzinnego, która obejmuje długie okresy, jest sporządzana przez lekarza znającego zwykle pacjenta osobiście, sumuje dane dotyczące diagnostyki i leczenia pochodzące z różnych źródeł. Informacje w niej zawarte mogą mieć istotne znaczenie pozamedyczne, w tym stanowić dowód w postępowaniu sądowym.