Zastosowanie trastuzumabu w leczeniu guzów litych - Charliński, Grzegorz; Boguradzki, Piotr (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Jedną z nowych możliwości leczenia nowotworów jest wykorzystywanie przeciwciał monoklonalnych. Najważniejszym warunkiem ich wykorzystania jest znalezienie na komórkach nowotworowych cząsteczki docelowej, która może wzbudzić odporność, a więc umożliwić wytworzenie przeciwciała i która będzie z pewną wybiórczością występować na komórkach nowotworowych. Pierwszym przeciwciałem, które znalazło zastosowanie w leczeniu guzów litych jest trastuzumab, który jest humanizowanym przeciwciałem monoklonalnym anty-HER2, czyli przeciwciałem skierowanym przeciwko receptorowi z rodziny receptorów naskórkowego czynnika wzrostu. Ten receptor stosunkowo często ulega nadekspresji na komórkach raków. Przeciwciało to, łącząc się z zewnątrzkomórkową domeną receptora, hamuje przekazywanie sygnału do jądra komórkowego. Ponadto przyspiesza internalizację i degradację receptora HER2, stymuluje cytotoksyczność zależną od przeciwciał i układu dopełniacza. Obecnie na podstawie przeprowadzonych badań klinicznych wykazano, że nadekspresja receptora HER2 koreluje ze złośliwością procesu nowotworowego i złym rokowaniem u chorych na raka piersi. W badaniach porównujących skuteczność leczenia chorych na raka piersi chemioterapią w skojarzeniu z trastuzumabem z leczeniem chemioterapią stwierdzono statystycznie znamienne wydłużenie czasu do progresji choroby w grupie chorych leczonych chemioterapeutycznie w skojarzeniu z trastuzumabem. W związku z tym trastuzumab jest stosowany w leczeniu tej choroby. Obecnie prowadzone są badania, które oceniają nadekspresję, amplifikację receptora HER2 i możliwości stosowania trastuzumabu w innych nowotworach pochodzenia nabłonkowego, takich jak rak niedrobnokomórkowy płuc, rak jajnika, rak pęcherza moczowego, nowotwory przewodu pokarmowego, rak trzustki i innych. W artykule przedstawiono obecny stan wiedzy na ten temat.