TORAKOCHIRURGIAOcena czynników epidemiologicznych i klinicznych mogących wpływać na występowanie przerzutów do węzłów chłonnych śródpiersia u chorych na niedrobnokomórkowego raka płuca - Dzięgielewski, Piotr; Kozłowski, Mirosław; Nikliński, Jacek; Bernacki, Andrzej; Fiedoruk, Jarosław; Laudański, Jerzy (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp: Chorzy na niedrobnokomórkowego raka płuca (NDRP) nadal mają jedną z najgorszych prognoz spośród wszystkich chorych na nowotwory złośliwe. Postępu w wynikach leczenia raka płuca upatruje się w większej wiedzy o jego biologii oraz o czynnikach odpowiedzialnych za jego powstanie i rozwój. Cel: Określenie czynników mogących wpływać na częstość występowania przerzutów w węzłach chłonnych śródpiersia u chorych na NDRP. Materiał i metody: U 143 chorych na NDRP kwalifikowanych do leczenia operacyjnego wykonano mediastinoskopię szyjną i dodatkowo u 10 z nich – mediastinotomię przymostkową lewostronną. Do badań inwazyjnych kwalifikowano chorych bez względu na rozmiar węzłów chłonnych śródpiersia w obrazie TK. U 103 chorych kwalifikujących się do leczenia operacyjnego wykonano podczas operacji limfa-denektomię śródpiersiową. Dokonano analizy czynników epidemiologicznych i klinicznych mogących wpływać na występowanie przerzutów w węzłach chłonnych śródpiersia. Wyniki: Spośród zbadanych czynników epidemiologicznych i klinicznych jedynie dwa: typ histologiczny gruczolakoraka oraz rosnące zaawansowanie guza pierwotnego (cecha T) w tym typie nowotworu korelują z częstością występowania przerzutów do węzłów chłonnych śródpiersia. Wnioski: U chorych na gruczolakoraka istnieje większe prawdopodobieństwo wystąpienia przerzutów w węzłach chłonnych śród-piersia niż w przypadku innych niedrobnokomórkowych raków płuca i prawdopodobieństwo to rośnie wraz ze wzrostem zaawansowania guza pierwotnego.