NIEWYDOLNOŚĆ SERCA I PŁUC, TRANSPLANTOLOGIA Aldosteron w przebiegu pozawałowej niewydolności serca - Rozentryt, Piotr; Nowak, Jolanta; Poloński, Lech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Niewydolność serca jest jednym z najpoważniejszych powikłań zawału serca. Do jej rozwoju może dochodzić zarówno w fazie ostrej, jak i w okresie późniejszym. Badania przeprowadzone w ostatnich latach wskazują na istotną rolę aldosteronu w patoge-nezie pozawałowej niewydolności serca. W artykule przedstawiono podstawowe informacje na temat regulacji wydzielania tego hormo-nu i biologicznych konsekwencji jego działania. W dalszej części scharakteryzowano jego rolę w ostrej fazie zawałowej, omówiono prze-budowę morfologiczną i elektryczną serca. W końcu autorzy zwrócili uwagę na odległe konsekwencje jego działania w postaci przyspie-szenia rozwoju miażdżycy i związku tego czynnika z rozwojem pozawałowej niewydolności serca.