BADANIA KLINICZNE I DOŚWIADCZALNE W CHOROBACH SERCA, PŁUC I NACZYŃAcellularne łaty biologiczne pokrywane mezenchymalny-mi komórkami macierzystymi i ich potencjalne wykorzystanie w zabie-gach rekonstrukcji lewej komory serca - Wilczek, Piotr; Małota, Zbigniew; Nożyński, Jerzy; Przybylski, Roman; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp: Zabieg chirurgicznej rekonstrukcji lewej komory serca jest z powodzeniem wykorzystywany do przywrócenia prawidło-wej kurczliwości chorobowo zmienionego mięśnia sercowego. Łaty biologiczne uzyskiwane technikami inżynierii tkankowej, pokrywane komórkami autologicznymi szpiku kostnego mogą stanowić potencjalne narzędzie wykorzystywane w zabiegach rekonstrukcji lewej komory serca. Cel: Celem pracy była analiza możliwości wykorzystania izolowanych i hodowanych w warunkach in vitro komórek szpiku i wykorzystania ich w przygotowaniu łaty biologicznej przeznaczonej do zabiegów rekonstrukcji lewej komory serca. Materiał i metody: Izolowane ze szpiku kostnego komórki były hodowane w warunkach in vitro , różnicowane i charakteryzowane. Oceniano również zdolność izolowanych komórek do zasiedlania acellularnych rusztowań. Dodatkowo badano wła-ściwości biomechaniczne łat syntetycznych, komercyjnie wykorzystywanych w zabiegach rekonstrukcji lewej komory serca oraz łat biolo-gicznych. Dla oceny wpływu właściwości biomechanicznych łat syntetycznych i biologicznych na poprawę kurczliwości lewej komory serca wykorzystano metody symulacji komputerowej. Wyniki: Izolowane komórki szpiku hodowane i różnicowane w warunkach in vitro wykazywały cechy fenotypowe i morfologiczne komórek linii śródbłonka. Komórki te efektywnie zasiedlały acellularne matryce biologiczne. Porównanie właściwości biome-chanicznych łat syntetycznych i biologicznych wskazało na różnice modułu elastyczności, który był istotnie wyższy dla łat syntetycznych przy jednocześnie istotnie niższych wartościach odkształcenia w porównaniu z łatami biologicznymi. Wnioski: Izolowane komórki szpiku mogą być efektywnie hodowane i różnicowane w warunkach in vitro i wykorzysty-wane w tworzeniu łat biologicznych w oparciu o techniki inżynierii tkankowej. Tego rodzaju łaty biologiczne ze względu na swoje właściwo-ści biomechaniczne oraz możliwość stymulowania procesów regeneracji i remodelowania mogą być potencjalnie wykorzystywane w zabie-gach rekonstrukcji lewej komory serca.