Kruszenie betonu - Kowalski, Zbigniew (Menedżer Zdrowia, 2010)
Polskie szpitale to ewenement na skalę światową: są w praktyce bezkonkurencyjne. A to dlatego, że nasz system ochrony zdrowia utrudnia, a w praktyce często uniemożliwia pacjentowi dokonanie wyboru płatnika i świadczeniodawcy. Pacjenta, w przeciwieństwie do konsumenta, nie chronią mechanizmy rynkowe. Dlatego system działa źle. Konkurencji potrzebujemy jak kania dżdżu. W tekst artykułu wpleciona jest sonda, w której wypowiadają się: Marek Balicki, b. minister zdrowia, dyrektor Szpitala Wolskiego w Warszawie; Adam Kozierkiewicz, ekspert w dziedzinie ochrony zdrowia; Robert Mołdach, przewodniczący Rady Nadzorczej szpitali MedPolonia; Maciej Murkowski, Szpitale Polskie SA; Tomasz Opala, dyrektor Ginekologiczno-Położniczego Szpitala Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu; Krzysztof Opolski, Wydział Ekonomiczny Uniwersytetu Warszawskiego.