Niebezpieczne zagrywki - Cofta, Szczepan (Menedżer Zdrowia, 2010)
Choć problem dotyczy „tylko” około pięćdziesięciu spośród ośmiuset polskich szpitali, porusza istotny element naszej opieki zdrowotnej. Szpitale kliniczne są obarczone szczególną misją, związaną chociażby ze specyfiką odpowiedzialności za dużą część wysokospecjalistycznych procedur służących społeczeństwu. Wśród natłoku innych medycznych problemów dyskusja na ich temat w gremiach decyzyjnych rzadko przyjmuje charakter pogłębiony. Jest ona jednak niezwykle istotnym elementem refleksji związanej z sytuacją ochrony zdrowia w naszym kraju.