Patent Muhammeda ibn Musa - Tuczapski, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2010)
Algorytm – w matematyce oraz informatyce skończony, uporządkowany ciąg jasno zdefiniowanych czynności, koniecznych do wykonania pewnego rodzaju zadań. Słowo algorytm pochodzi od starego angielskiego słowa algorism , oznaczającego wykonywanie działań przy pomocy liczb arabskich (w odróżnieniu od abacism – przy pomocy abakusa), które z kolei wzięło się od nazwiska Muhammed ibn Musa Alchwarizmi (أبو عبد الله محمد بن موسى الخوارزمي) matematyka perskiego z IX wieku. Narzędzie wymyślone przez tego znamienitego uczonego sprzed tysiąclecie służy do dzisiaj jako broń w brutalnej walce o środki na ochronę zdrowia, toczonej między regionami Polski.