Artykuł orginalnyPrzeznaczyniowe poszerzanie koarktacji aorty za pomocą balonowej angioplastyki i/lub implantacji stentu – doświadczenia własne - Szkutnik, Małgorzata; Białkowski, Jacek; Fiszer, Roland (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2010)
Wstęp: Wyniki dotyczące przeznaczyniowego poszerzania natywnej koarktacji aorty (CoA) oraz rekoarktacji po jej uprzednim leczeniu chirurgicznym (ReCoA) nie są zbyt często publikowane. Cel: Określenie skuteczności angioplastyki balonowej (BAP) i/lub implantacji stentów (SI) u pacjentów z CoA i ReCoA. Materiał i metody: Angioplastykę balonową i/lub SI wykonano u 203 pacjentów w wieku 0,3–57 lat (mediana 15 lat) – 110 z natywną CoA i 93 z ReCoA. Podczas BAP w przypadkach zlokalizowanej CoA zwykle stosowano balony niskociśnieniowe, a w przypadkach ReCoA wysokociśnieniowe. W zależności od dostępności używano następujących typów stentów: Palmaz, Cheatham Platinum (CP), covered CP i nitinolowe samorozprężalne. Wyniki: Angioplstykę balonową przeprowadzono łącznie podczas 187 zabiegów, SI podczas 64. W przypadku CoA BAP była efektywna u 82,9% pacjentów, natomiast SI u wszystkich chorych (pomimo przemieszczenia stentu u 4 osób). W przypadku ReCoA BAP była skuteczna u 79,2%, a SI u 72,2% (13/18) pacjentów (obecność niepodatnych zmian pochirurgicznych). Obecność tętniaka lub rozwarstwienia aorty po BAP stwierdzono u jednego chorego z CoA oraz u 3 z ReCoA. Powikłanie to zostało zaopatrzone poprzez zastosowanie stentu covered u 3 pacjentów a u jednego – kardiochirurgicznie. Udar ośrodkowego układu nerwowego wystąpił u 53-letniej kobiety z CoA i samoistnym tętniakiem aorty, u której planowo wszczepiano stent covered. U 6,5-letniej dziewczynki po SI wystąpiła zakrzepica tętnicy udowej, która wymagała chirurgicznej trombektomii. Wnioski: Angioplastyka balonowa bądź implantacja stentów stanowi efektywną metodę leczenia CoA lub ReCoA u większości pacjentów. Strategia leczenia w każdym przypadku musi być dobrana indywidualnie.