Nowe możliwości leczenia bólu epizodycznego - Dzierżanowski, Tomasz; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2010)
Uważa się, że ból epizodyczny to codzienny problem w medycynie paliatywnej, który w sposób istotny utrudnia skuteczne leczenie przeciwbólowe oraz obniża jakość życia chorych. W większości jest to zjawisko krótkotrwałe, przemijające po półgodzinie. Morfina zaczyna działać zbyt późno, zatem nie spełnia oczekiwań jako leku skutecznego w leczeniu bólu przebijającego, pozostaje jednak dobrym rozwiązaniem w zapobieganiu bólowi incydentalnemu. Nowo wprowadzone preparaty fentanylu – musujące tabletki podpoliczkowe oraz aerozol donosowy – cechują się znacznie szybszym początkiem i krótszym czasem działania, dobrą tolerancją i istotnie poprawiają jakość leczenia przeciwbólowego w schyłkowym okresie choroby.