Wskazania do objęcia opieką paliatywną - Ciałkowska-Rysz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2010)
Od wielu lat trwa dyskusja nad wskazaniami do objęcia opieką paliatywną. Określenie tych warunków jest problemem nie tylko w Polsce, podobne dyskusje toczą się w innych krajach. Niniejsze opracowanie jest stanowiskiem konsultanta krajowego w dziedzinie medycyny paliatywnej, dotyczącym wskazań do objęcia opieką paliatywną. Podstawowym kryterium powinna być intensywność objawów wynikających z nieuleczalnej choroby. Pacjenci ze schorzeniami nowotworowymi mają prawo do opieki w jednostkach opieki paliatywnej w momencie pojawienia się dolegliwości, zakres opieki określa lekarz zatrudniony w tej jednostce. Miejsce leczenia pacjentów ze schorzeniami nienowotworowymi powinno być ustalone wspólnie przez specjalistę medycyny paliatywnej oraz specjalistę zajmującego się danym schorzeniem.