Ocena zapotrzebowania na działalność szpitalnego zespołu wsparcia w szpitalu onkologicznym - Jarosz, Jerzy; Wikłacz, Roman; Grzejszczak, Malgorzata; Czerwik-Kulpa, Marta; Smolik, Barbara; Opieka, Joanna; Markowska-Gąsiorowska, Anna; Majewska, Monika (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2010)
Istnieje potrzeba integrowania medycyny paliatywnej z onkologią. Zapewnia to chorym ciągłość leczenia na każdym etapie. Szpitalny zespół wsparcia może być czynnikiem integrującym, współdziałając w leczeniu szpitalnym, przygotowując chorych do wypisu ze szpitala oraz zapewniając dobre warunki opieki domowej. W artykule przedstawiono ocenę pięcioletniej działalności pierwszego powstałego w kraju szpitalnego zespołu wsparcia, funkcjonującego w Centrum Onkologii – Instytucie im M. Curie-Skłodowskiej w Warszawie. Przedstawiono zadania poszczególnych członków zespołu: specjalistów medycyny paliatywnej, przeszkolonych pielęgniarek, psychologów oraz pracownika socjalnego. Na podstawie przeprowadzonych konsultacji dokonano analizy ilościowej oraz jakościowej przy użyciu skonstruowanego kwestionariusza badającego potrzeby wyrażane przez chorych oraz stopnia ich zaspokojenia (patients expectations and satisfaction questionnaire – PESQ). Udokumentowano wzrastające zapotrzebowanie na leczenie objawowe i opiekę psychologiczną. W leczeniu objawowym najczęściej zajmowano się zwalczaniem bólów. Coraz częściej zgłaszane są problemy związane z dusznością, wyniszczeniem, uporczywymi nudnościami i wymiotami. Kilkakrotnie zespół angażowano do podejmowania decyzji i prowadzenia sedacji terminalnej. Nie udało się wykazać skuteczności konkretnych interwencji psychologów, chociaż ich praca uzyskała pozytywną ocenę ogólną. Niezwykle istotna okazała się działalność informacyjna dotycząca możliwości opieki domowej, zaopatrzenia w sprzęt i porady socjalne. Analiza pięcioletniej działalności wskazuje na przydatność takich form pomagania chorym i pozwala rekomendować zespół wsparcia jako niezbędną strukturę szpitala onkologicznego.