Jakość życia chorych na zaawansowanego raka płuca objętych opieką paliatywną stacjonarną i domową - Leppert, Wojciech (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2010)
Wstęp: Ocena jakości życia (JŻ) u chorych na zaawansowanego raka płuca (ZRP) stanowi ważne zagadnienie w opiece paliatywnej. Celem badania była ocena zmian JŻ i stanu sprawności u chorych na ZRP w opiece paliatywnej stacjonarnej i domowej. Materiał i metody: Przeprowadzono badanie prospektywne 50 chorych leczonych objawowo w hospicjum domowym (HD, 25 osób) i na oddziale medycyny paliatywnej (OMP, 25 osób). Aktywność chorych oceniano wg skali Karnofsky’ego (KPS), JŻ kwestionariuszem EORTC QLQ-C30. Wykonano dwa pomiary JŻ co 10 dni. W obu grupach chorych rozpoznano niedrobnokomórkowego i drobnokomórkowego raka płuca. Wyniki: W ocenie JŻ, w skali funkcjonowania fizycznego i problemach finansowych nie stwierdzono istotnych zmian w obu grupach chorych. W zakresie funkcjonowania w rolach, w obu grupach obserwowano większe ograniczenie w realizowaniu hobby. Funkcjonowanie społeczne uległo pogorszeniu w HD (życie rodzinne), nie stwierdzono zmian na OMP. Funkcjonowanie emocjonalne uległo pogorszeniu u chorych HD (zmartwienie), nie stwierdzono zmian w grupie OMP. Funkcjonowanie poznawcze uległo pogorszeniu wyłącznie w grupie OMP (trudności w koncentracji i w zapamiętywaniu). Ogólna JŻ (OJŻ) i ogólny stan zdrowia (OSZ) uległy pogorszeniu u chorych OMP, pozostały bez zmian u pacjentów HD. Aktywność wg KPS uległa pogorszeniu u chorych HD, nie uległa zmianie u pacjentów OMP. Wnioski: Zaobserwowano niskie wartości OJŻ (1,5–2), OSZ (2–2,5) i KPS (3–4) w obu grupach chorych. W większości skal funkcjonowania JŻ i aktywności obserwowano pogorszenie w drugiej ocenie przynajmniej w jednej z badanych grup chorych. Przyczyną obserwowanych zmian było prawdopodobnie większe nasilenie objawów somatycznych związane z postępem choroby.