Markery molekularne w raku jelita grubego – doświadczenie z Zachodniej Australii - Kamiński, Artur; Joseph, David (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Rak jelita grubego jest częstym nowotworem zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Aktualne sposoby leczenia tej choroby obejmują zabieg chirurgiczny, chemioterapię i naświetlanie guzów odbytnicy. Jednak nowotwory w tym samym stadium zaawansowania, leczone w identyczny sposób, w różnym stopniu poddają się terapii. Różnice te przypisuje się pewnym cechom molekularnym, przy których pomocy można zróżnicować nowotwory o podobnym obrazie histologicznym. Wybór odpowiedniego sposobu leczenia, pozwoli m.in. na uniknięcie działań ubocznych. W celu właściwego rozpoznania raka jelita grubego, podjęto serię badań w szpitalu Sir Charles Gairdner w Zachodniej Australii, które obejmowały – już wcześniej badane – znaczniki molekularne, które z kolei mogłyby okazać się ważnymi markerami prognostycznymi w raku jelita grubego. Obejmują one: p53, K-ras, niestabilność mikrosatelitarną ( microsatellite instability , MSI), metylację, polimorfizm genu MTHFR ( methylene tetrahydrofolate reductase ) i receptora transformującego czynnika wzrostowego beta typu II (TGF-B, RII).