Artykuł poglądowyDlaczego hiperglikemia poposiłkowa zasługuje na uwagę lekarza praktyka? - Dworacka, Marzena (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2009)
Konieczność monitorowania hiperglikemii poposiłkowej nadal wzbudza kontrowersje. Należy więc przede wszystkim znaleźć odpowiedź na pytanie, czy kontrola poposiłkowych poziomów glikemii jest równie oczywistym elementem postępowania w ramach opieki nad chorymi na cukrzycę jak ocena glikemii na czczo i stężenia hemoglobiny glikowanej. W niniejszej pracy przedstawiono liczne argumenty uzasadniające słuszność i celowość monitorowania hiperglikemii poposiłkowej w codziennej praktyce lekarskiej. Przemawiają za tym zarówno wyniki badań epidemiologicznych, jak i rezultaty badań eksperymentalnych, wskazujące na kluczową rolę hiperglikemii poposiłkowej w rozwoju miażdżycy i makroangiopatii.