Artykuł przeglądowyRozpowszechnienie wybranych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego w populacji dzieci i młodzieży - Hoffmann, Karolina; Foremska-Iciek, Joanna; Pupek-Musialik, Danuta (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2009)
Proces aterogenezy zaczyna się już w dzieciństwie, a o jego dalszym rozwoju i wystąpieniu klinicznych manifestacji miażdżycy decyduje wiele czynników zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. Profilaktyka pierwotna chorób sercowo-naczyniowych ukierunkowana na populację wieku rozwojowego powinna być realizowana na trzech płaszczyznach: promocji zdrowia, identyfikacji dzieci i młodzieży o dużym ryzyku rozwoju chorób układu krążenia oraz interwencji w wyselekcjonowanej grupie osób. W prezentowanym artykule przedstawiono przegląd danych dotyczących rozpowszechnienia wybranych czynników ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia u dzieci i młodzieży w kontekście profilaktyki zdarzeń sercowo-naczyniowych w wieku dorosłym, a także problemy związane z wypracowaniem skutecznej strategii profilaktycznej w młodej populacji.