Artykuł przeglądowyNietrzymanie moczu u otyłych kobiet - Kinalski, Maciej (Przegląd Kardiodiabetologiczny/Cardio-Diabetological Review, 2009)
Nietrzymanie moczu niesłusznie jest postrzegane jako proces starzenia się organizmu. Czynniki ryzyka mogą przyczynić się do tego, że bezwiedne oddawanie moczu u kobiet może występować dużo wcześniej. Od lat obserwuje się wzrost świadomości w tym zakresie, bo kobiety współczesne chcą być długo sprawne – nie tylko psychicznie, ale także fizycznie z satysfakcją seksualną. W pracy przedstawiono aktualną wiedzę na temat nietrzymania moczu, które występuje w różnych zespołach klinicznych o różnej etiologii i dlatego wymaga zróżnicowanego postępowania diagnostyczno-terapeutycznego. Wiedza o czynnikach predysponujących do nietrzymania moczu, wczesne wyeliminowanie nadwagi i otyłość daje szanse na wcześniejsze wdrożenie skutecznego leczenia, co pozwala na obniżenie kosztów leczenia i poprawę jakości życia. Zapobieganie otyłości można uznać za skuteczną profilaktykę nietrzymania moczu.