Artykuł oryginalnyWąskozakresowa fototerapia UVA-1 w lecznictwie dermatologicznym – pierwsze polskie doświadczenia - Silny, Wojciech; Osmola-Mańkowska, Agnieszka; Czarnecka-Operacz, Magdalena; Szewczyk, Aleksandra (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wprowadzenie: Skuteczność długiego promieniowania UVA-1 potwierdzono w badaniach prowadzonych w niektórych krajach Unii Europejskiej. Cel: Przedstawienie pierwszych polskich doświadczeń z zastosowaniem fototerapii wąskozakresowej w leczeniu wybranych chorób skóry. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 33 pacjentów leczonych w Klinice Dermatologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu za pomocą fototerapii UVA-1 od stycznia do grudnia 2009 r. Wyniki: Dobre wyniki leczenia uzyskano w grupie chorych na atopowe zapalenie skóry, twardzinę ograniczoną i z ziarniniakiem obrączkowatym oraz w rzadkich schorzeniach twardzinopodobnych, tj. eozynofilowe zapalenie powięzi czy twardzinopodobna postać przewlekłej choroby przeszczep przeciwko gospodarzowi. Niewielką poprawę obserwowano w pojedynczych przypadkach pokrzywki barwnikowej, zespołu Nethertona czy zespołu Sezary’ego. Nie wykazano natomiast żadnego efektu terapeutycznego w przypadku świerzbiączki guzkowej czy łuszczycy zwyczajnej. Wnioski: Wydaje się, że fototerapia UVA-1 jest skuteczną i relatywnie bezpieczną metodą leczenia wielu chorób skóry. Niezbędne są jednak dalsze badania, zwłaszcza porównawcze i wieloośrodkowe, które umożliwią dokładne sprecyzowanie wskazań i ustalenie schematów postępowania terapeutycznego.