Rozpuszczalny receptor dla interleukiny-2 w monitorowaniu przebiegu leczenia choroby nowotworowej – korzyści i ograniczenia - Balcerska, Anna; Bień, Ewa (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
Autorzy pracy dokonali analizy współczesnej wiedzy na temat roli rozpuszczalnego receptora dla interleukiny 2 (sIL-2Rα) w monitorowaniu przebiegu choroby rozrostowej i uzyskiwanej odpowiedzi na leczenie przeciwnowotworowe. sIL-2Rα stanowi podjednostkę alfa receptora błonowego dla interleukiny 2, obecną w płynach ustrojowych po jej uwolnieniu z powierzchni komórki. Podwyższone stężenia sIL-2Rα stwierdzono w większości schorzeń rozrostowych układu krwiotwórczego oraz niektórych nowotworach litych, zwykle w uogólnionej fazie choroby. Chociaż pochodzenie i znaczenie biologiczne wysokich stężeń sIL-2Rα nie jest jasne, dowiedziono istotnej roli oznaczania poziomu sIL-2Rα w diagnostyce wielu typów nowotworów oraz prognozowaniu ostatecznego wyniku ich leczenia. Kliniczne znaczenie monitorowania poziomu sIL-2Rα w surowicy krwi pacjentów onkologicznych było przedmiotem badań niewielu autorów, a wyniki ich doniesień nie są jednoznaczne. Poza oceną przydatności klinicznej oznaczania sIL-2Rα w nowotworach, występujących zarówno u dorosłych, jak i u dzieci, praca zawiera szczegółową analizę wpływu różnych czynników na poziom sIL-2Rα oznaczany w surowicy krwi. Zwrócono szczególną uwagę na wpływ wieku chorego oraz takich składowych leczenia onkologicznego, jak znieczulenie ogólne, zabieg operacyjny, infekcja i podaż hematopoetycznych czynników wzrostu, na poziom sIL-2Rα oznaczony w trakcie aktywnej terapii przeciwnowotworowej. Znajomość tych czynników jest niezbędna do właściwego zaplanowania terminów badań sIL-2Rα oraz prawidłowej interpretacji uzyskanych wyników.