Ocena skuteczności leczenia adalimumabem choroby Leśniowskiego-Crohna – opis przypadku - Eder, Piotr; Łykowska-Szuber, Liliana; Krela-Kazimierczak, Iwona; Iwanik, Katarzyna; Karmelita-Katulska, Katarzyna; Majewski, Przemysław; Linke, Krzysztof (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Wprowadzenie do schematów leczenia choroby Leśniowskiego-Crohna (ChLC) przeciwciał anty-TNF-α jest jednym z najistotniejszych osiągnięć terapeutycznych gastroenterologii ostatnich lat. Wciąż nie ma jednak jednolitych algorytmów pomagających obiektywnie i jednoznacznie ocenić skuteczność zastosowanego leczenia biologicznego. W niniejszym artykule zaprezentowano przypadek pacjenta leczonego adalimumabem, u którego oceniono efektywność terapii nie tylko na podstawie obrazu klinicznego i badań biochemicznych, ale także za pomocą metod endoskopowych, histologicznych i obrazowych.