Endometrioza imitująca guz esicy, naciekająca lewy moczowód - Kędra, Bogusław; Zaręba, Konrad; Okulczyk, Bogna; Kamocki, Zbigniew; Garbowska, Marta (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Endometriozę definiuje się jako obecność endometrialnych gruczołów i podścieliska macicy poza jamą macicy. Ektopowe ogniska endometriozy w obrębie przewodu pokarmowego występują u 3–37% pacjentek z endometriozą miednicy. Zwykle umiejscawia się ona na zewnątrz jelita, obejmując błonę surowiczą, mięśniową oraz podśluzową. Rzadko spotyka się zajęcie błony śluzowej jelita. Chore uskarżają się najczęściej na bóle jamy brzusznej i miednicy, nasilone i bolesne krwawienia miesięczne, bolesne stosunki płciowe, zaparcia, niedrożność lub biegunki. Do nasilenia dolegliwości dochodzi przed krwawieniem miesięcznym i w jego trakcie. Autorzy przedstawiają 44-letnią chorą zakwalifikowaną do zabiegu operacyjnego z powodu zmian polipowatych podejrzanych o rozrost nowotworowy, powodujący objawy krwawienia z dolnego odcinka przewodu pokarmowego. W badaniu histopatologicznym wyciętej zmiany w esicy wykazano obecność endometriozy.