Szlachetne e-zdrowie - Radziwiłł, Konstanty (Menedżer Zdrowia, 2010)
Od kilku miesięcy (lat?) toczy się w Polsce, ale też na całym świecie intensywna debata na temat zwany nowocześnie (w nowomowie ) e-zdrowiem. W tej dyskusji bierze udział także Menedżer Zdrowia. Terminem tym określa się po prostu informatyzację ochrony zdrowia, obejmującą praktycznie wszystkie jej obszary: od wymiaru medycznego (naukę, dydaktykę, diagnozowanie, leczenie, telemedycynę, komunikację, dokumentację) do wszystkich zakresów zarządzania systemem oraz placówkami opieki zdrowotnej. Wszystko wskazuje na to, że tak jak informatyzacja nie ominęła praktycznie żadnego obszaru życia społeczno-gospodarczego, tak również w coraz większym stopniu obejmie cały system ochrony zdrowia.