Immunomodulacyjna rola estrogenów. Część I - Wilczyński, Jacek R. (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Jedną z najważniejszych funkcji estrogenów jest zdolność modulowania działania układu immunologicznego. Poprzez interakcje ze swoistymi receptorami estrogenowymi ERα i ERβ estrogeny są zdolne do regulowania zarówno elementów odporności naturalnej, jak i swoistej. Dlatego starzenie się i towarzyszący mu stan hipoestrogenizmu mogą wpływać na funkcje immunologiczne. Podobnie zastosowanie u kobiet po menopauzie leków z grup SERM i izoflawonów może modyfikować odpowiedź immunologiczną. Zjawiska powyższe mogłyby stanowić mechanizm wpływający zarówno na ryzyko powstania, jak i na charakter wzrostu nowotworów.