Przezskórna terapia okresu menopauzy – state of the art in 2010 - Pertyński, Tomasz; Stachowiak, Grzegorz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
W pracy przedstawiono aktualny stan wiedzy dotyczący przezskórnej terapii hormonalnej okresu menopauzy (MHT). Brak efektu pierwszego przejścia, skuteczność w zwalczaniu całej gamy dolegliwości menopauzalnych oraz wysoki poziom bezpieczeństwa terapeutycznego sprawiają, że przezskórna MHT jest leczeniem z wyboru dla wielu kobiet.