Zastosowanie hormonoterapii w ginekologii onkologicznej i terapii raka piersi - Lindert, Olaf; Skrzypulec-Plinta, Violetta; Plinta, Ryszard; Chełmicki, Zbigniew; Śmiszek-Lindert, Wioleta (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Artykuł przedstawia przegląd nowego piśmiennictwa w zakresie terapii hormonalnej nowotworów żeńskich narządów rodnych. Leczenie hormonalne w ginekologii onkologicznej ma na celu spowolnienie przebiegu choroby nowotworowej i zmniejszenie natężenia jej objawów u chorych z hormonalnie zależnymi rakami piersi, rakiem endometrium czy rakiem jajnika. W terapii hormonalnej w ginekologii onkologicznej wykorzystuje się leki należące do różnych grup farmakologicznych. Hormonoterapia stanowi ważną metodę terapii lub wspomagania leczenia onkologicznego. Lekarz zajmujący się terapią chorób nowotworowych musi pamiętać o korzyściach i ryzyku takiego leczenia, a każdy przypadek powinien być przez niego rozważony indywidualnie.