Znaczenie mechanizmu naprawy DNA błędnie sparowanych zasad azotowych (MMR) w raku piersi - Romanowicz, Hanna; Smolarz, Beata; Fiks, Tomasz; Kulig, Andrzej; Połać, Ireneusz; Sobczuk, Anna; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Wstęp: Zaburzenia funkcjonowania genów systemu naprawy błędnie sparowanych zasad azotowych (mismatch repair – MMR) powodują błędy w replikacji przejawiające się niestabilnością markerów mikrosatelitarnych (MSI). Badania wskazują, że rak piersi może być związany z mutacjami w genach systemu naprawczego, takich jak MSH2, MSH3, MSH4, MSH6, MLH1, MLH3, PMS1 i MUTYH. Cel pracy: W pracy przedstawiono przegląd badań dotyczących analizy mechanizmu naprawy błędnie sparowanych zasad azotowych u chorych na raka piersi. Wnioski: Badania sugerują, że niestabilność mikrosatelitarna może być czynnikiem ryzyka rozwoju raka piersi u osób z rodzin HNPCC (Hereditary Nonpyloposis Colorectal Cancer) z wysoką częstością zarówno tego nowotworu, jak i sporadycznego raka piersi.