Znaczenie laparoskopii w diagnostyce niepłodności w materiale Kliniki Ginekologii Operacyjnej i Onkologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi - Kowalczyk-Amico, Katarzyna; Szubert, Maria; Wierzbowski, Tomasz; Fras, Piotr; Suzin, Jacek (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Wstęp: Dzięki rozwojowi technik endoskopowych laparoskopia znalazła trwałe miejsce wśród badań diagnostycznych w niepłodności kobiet. Cel pracy: Celem pracy była ocena przyczyn niepłodności za pomocą laparoskopii diagnostycznej wśród kobiet kierowanych do Kliniki Ginekologii Operacyjnej i Onkologicznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi w latach 2008–2009. Materiał i metody: Analizie retrospektywnej poddano 168 pacjentek, u których wykonano laparoskopię diagnostyczną. Oceniano częstość występowania poszczególnych patologii w miednicy mniejszej, mogących odpowiadać za ograniczenie płodności wśród diagnozowanych kobiet. Wyniki: Spośród 285 wykonanych zabiegów techniką laparoskopową w latach 2008–2009 168 (59%) stanowiło laparoskopie diagnostyczne, do których zakwalifikowano 23 pacjentki z niepłodnością wtórną (17%) oraz 145 pacjentek z niepłodnością pierwotną (83%). Średni wiek pacjentek z niepłodnością pierwotną wynosił 30,8 roku, z niepłodnością wtórną 32,6 roku. W całej grupie pacjentek z niepłodnością u 67% (113 pacjentek) stwierdzono endometriozę w różnym stopniu zaawansowania. U 38 kobiet (23%) wystąpiła niedrożność jajowodów, z tego u 36% pacjentek jajowody były obustronnie niedrożne, co w odniesieniu do całej badanej grupy stanowiło 8%. Zrosty wewnątrzotrzewnowe częściej uwalniano u kobiet z niepłodnością wtórną. W odniesieniu do całej grupy patologia ta dotyczyła 26% chorych. Wnioski: 1. Laparoskopia jest wartościowym narzędziem diagnostycznym w wybranych przypadkach niepłodności żeńskiej. 2. U 2 z 3 pacjentek kierowanych w celu laparoskopii diagnostycznej problem niepłodności wynika z endometriozy. Rzadziej stwierdzane patologie to zrosty wewnątrzotrzewnowe, niedrożność jajowodów oraz wielotorbielowate jajniki.