Leczenie operacyjne guzów nowotworowych kręgosłupa szyjnego - Baranowska, Alicja; Lisiecki, Janusz; Magura-Witkowski, Maciej; Baranowski, Paweł; Kłosiński, Piotr; Kruk, Stanisław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2003)
W pracy przedstawiamy analizę sposobów i wyników leczenia operacyjnego chorych na nowotwory kręgosłupa szyjnego. Analizą objęto 30 chorych na nowotwory kręgosłupa szyjnego leczonych w Oddziałach w okresie IX 1998–IX 2002 (4 lata) – w tym 18 kobiet i 12 mężczyzn w wieku 35 do 75 lat. Poza 3 przypadkami struniaka, 2 guza olbrzymiokomórkowego, 3 szpiczaka pierwotnie kostnego oraz 1 naczyniaka wszystkie pozostałe były guzami przerzutowymi najczęściej raka piersi i raka prostaty. W 6 przypadkach nie udało się ustalić ogniska pierwotnego. Zespoły bólowe korzeniowe, ograniczenia ruchomości szyi oraz ubytki neurologiczne były główną przyczyną ukierunkowania diagnostyki, oceny stopnia zaawansowania zmian i podjęcia decyzji o leczeniu operacyjnym. Leczenie operacyjne było prowadzone z dostępu przedniego u 25 pacjentów, z dostępu tylnego operowano 3 pacjentów, a z dostępu przedniego i tylnego 2 pacjentów. Do stabilizacji używano najczęściej przeszczepu kostnego własnego z talerza kości biodrowej i różnego typu implantu (stopy tytanu). W przebiegu pooperacyjnym nie stwierdzono powikłań chirurgicznych i pogorszenia stanu neurologicznego. Oceniano w pracy stopień redukcji bólu i defektów neurologicznych oraz stabilność kręgosłupa szyjnego. W każdym z operowanych przypadków uzyskano zmniejszenie dolegliwości co znacznie poprawiało komfort życia pacjentów. U większości pacjentów z ubytkami neurologicznymi uzyskano poprawę. Ustalono, że leczenie operacyjne przynosi obiektywną i subiektywną poprawę stanu chorych, a w przypadkach nieznanego źródła przerzutu pomaga ustalić właściwe rozpoznanie i podjąć właściwe leczenie onkologiczne.