Artykuł oryginalnyPomiary tlenku azotu u pacjentów z alergicznym sezonowym nieżytem nosa w różnych grupach wiekowych - Bożek, Andrzej; Filipowska-Grońska, Agata; Weryńska-Kalemba, Maria; Jarząb, Jerzy (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wprowadzenie: Alergiczny nieżyt nosa to powszechna choroba, występująca coraz częściej we wszystkich grupach wiekowych. Nowe metody diagnostyczne, takie jak pomiar tlenku azotu (NO), wydają się metodą użyteczną w diagnozowaniu i monitorowaniu tego rodzaju schorzenia. Cel: Próba oceny wartości metody pomiaru nosowej frakcji NO u pacjentów w różnych grupach wiekowych z rozpoznanym alergicznym nieżytem nosa w sezonie objawów i poza nim. Materiał i metody: W badaniu wzięła udział grupa 420 pacjentów z rozpoznanym alergicznym sezonowym nieżytem nosa (ASNN) w wieku 18–75 lat (średnia wieku 39,34 ±11,24 roku). Alergiczny sezonowy nieżyt nosa rozpoznano na podstawie wywiadu, dodatnich testów skórnych i alergenowo-swoistych IgE. Pomiaru stężenia nosowej frakcji wydychanego NO (fractional concentration of exhaled nitric oxide – FENO) dokonywano, używając analizatora chemiluminescencyjnego (NIOX MINO), w trakcie sezonu pylenia oraz poza nim. Wyniki kontrolne porównano z wynikami grupy kontrolnej, którą stanowiło 310 zdrowych ochotników w wieku 18–75 lat (średnia wieku 37,2 ±8,21 roku). Wyniki: W grupie osób młodych przeważała alergia na pyłki traw i brzozę. W grupie osób po 50. roku życia obserwowano głównie alergię na pyłki traw i bylicę. W grupie badanej we wszystkich kategoriach wiekowych stwierdzono większe średnie stężenie FENO w sezonie pylenia w stosunku do grupy kontrolnej i porównywalne poza sezonem objawów. Szczyt wartości FENO występował tuż po szczycie objawów klinicznych ASNN. Średnie wartości FENO w sezonie pylenia były porównywalne u pacjentów z ASNN i wyniosły: w grupie wiekowej 18–35 lat 60 ±9,21 ppb, 35–50 lat 57,23 ±10,09 ppb oraz 50–75 lat 56,03 ±13,11. Wnioski: Oznaczenie FENO jest użyteczną metodą w ocenie ASNN we wszystkich grupach wiekowych. Zwraca uwagę zwiększające się zjawisko ASNN w starszych grupach wiekowych.