Opis przypadkuWyprysk opryszczkowaty Kaposiego u dziecka z atopowym zapaleniem skóry w trakcie leczenia pimekrolimusem (1%, krem) - Lesiak, Aleksandra; Kopeć, Aleksandra; Chruściel, Anna; Narbutt, Joanna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła, nawrotowa choroba, która dotyczy w zależności od regionu świata 10–20% populacji. Wyprysk opryszczkowaty Kaposiego jest infekcyjną chorobą skóry, wywoływaną przede wszystkim przez wirusy opryszczki zwykłej i rozwijającą głównie się wśród chorych na AZS. Dane z piśmiennictwa wskazują, że postępowanie terapeutyczne z wykorzystaniem miejscowo stosowanych glikokortykosteroidów oraz inhibitorów kalcyneuryny może łączyć się z rozwojem wyprysku opryszczkowatego Kaposiego. W niniejszym artykule przedstawiono przypadek dotyczący 18-miesięcznego chłopca leczonego 1-procentowym pimekrolimusem w kremie z powodu zmian skórnych w przebiegu AZS. Po 20 dniach terapii u dziecka rozwinęło się wiele zmian pęcherzykowo--krostkowych, a następnie nadżerkowych w obrębie skóry twarzy, szyi i grzbietów rąk. Wykwitom chorobowym towarzyszyło ogólne osłabienie, gorączka do 39°C oraz powiększenie obwodowych węzłów chłonnych. Na podstawie obrazu klinicznego rozpoznano wyprysk opryszczkowaty Kaposiego i włączono terapię acyklowirem w iniekcjach dożylnych, uzyskując szybką poprawę kliniczną w obrębie zmian skórnych. Przedstawiony przypadek może potwierdzać, że miejscowo stosowany pimekrolimus może być jednym z potencjalnych czynników prowadzących do rozwoju tego powikłania u pacjentów z AZS.