Worki bez dna - Marklowska – Dzierżak, Mariola (Menedżer Zdrowia, 2010)
Z danych opublikowanych przez Ministerstwo Zdrowia wynika, że zadłużenie samodzielnych publicznych zakładów opieki zdrowotnej na koniec 2009 r. było najniższe od sześciu lat. Jednak ani Biuro Bezpieczeństwa Narodowego, ani firmy specjalizujące się w restrukturyzacji długów sektora ochrony zdrowia nie podzielają tego optymizmu. Według wyliczeń firmy Electus, na przestrzeni ostatnich trzech lat poziom zadłużenia publicznej służby zdrowia nie tylko nie zmalał, ale wręcz wzrósł, i to o ponad 20 proc.