Ocena stężenia rozpuszczalnego receptora sVEGFR-1 u chorych na raka gruczołu piersiowego - Thielemann, Anna; Kopczyński, Zygmunt; Baszczuk, Aleksandra; Ćwiklińska, Karolina; Grodecka-Gazdecka, Sylwia (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Naczyniowo-śródbłonkowy czynnik wzrostu (vascular endothelial growth factor – VEGF) jest uważany za główny czynnik procesu angiogenezy. Aktywność biologiczna tej cytokiny w angiogenezie zależy od obecności na powierzchni śródbłonka specyficznych białek receptorowych: VEGFR-1, VEGFR-2 oraz VEGFR-3. Przypuszcza się, że związanie tych receptorów z VEGF ma wpływ na proliferację i migrację komórek śródbłonka do macierzy zewnątrzkomórkowej. Warunkuje to powstawanie unaczynienia guzów litych i odległych przerzutów. Celem pracy była ocena stężenia sVEGFR-1 dla VEGF w surowicy kobiet chorych na pierwotnego raka piersi. W ocenie tej uwzględniono czynniki prognostyczne: zaawansowanie procesu chorobowego, stopień złośliwości histologicznej guza, stan okolicznych węzłów chłonnych pachowych oraz wielkość guza pierwotnego. Oznaczenie stężenia sVEGFR-1 wykonano w surowicy 103 kobiet chorych na pierwotnego raka gruczołu piersiowego przed zabiegiem chirurgicznym, w wieku 29–89 lat (średnia wieku 56 lat), leczonych na Oddziale Chirurgii Onkologicznej Katedry Onkologii Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Grupę kontrolną stanowiły surowice 40 zdrowych kobiet w wieku 24–75 lat (średnia wieku 47 lat). Stężenie rozpuszczalnej formy receptora (VEGFR-1) w surowicy oznaczono metodą immunoenzymatyczną (ELISA) w wersji sandwich, z użyciem testów Quantikine firmy R&D Systems Abingdon, UK. W badaniach wykazano istotnie większe stężenie sVEGFR-1 w surowicy kobiet chorych na raka piersi w porównaniu z wartościami tego receptora w grupie kontrolnej. Im wyższy był stopień zaawansowania klinicznego choroby, tym uzyskano większe stężenie rozpuszczalnej formy tego receptora. Podobną kierunkowość zmian stwierdzono przy ocenie stopnia złośliwości histologicznej guza. Znamiennie wyższe wartości sVEGFR-1 uzyskano także w grupie kobiet chorych na raka piersi z przerzutami do węzłów chłonnych aniżeli u pacjentów bez przerzutów. W badaniach nie uzyskano jednoznacznej korelacji pomiędzy stężeniem sVEGFR-1 a wielkością guza pierwotnego. Stężenie rozpuszczalnej formy receptora (sVEGFR-1) dla VEGF w surowicy kobiet chorych na pierwotnego raka gruczołu piersiowego wykazuje dodatnią zależność ze stopniem zaawansowania choroby nowotworowej. Wskazywać to może na przydatność oznaczania tego receptora w ocenie klinicznej chorych na raka piersi.