Kwas masłowy w przewodzie pokarmowym - Kotunia, Anna; Pietrzak, Piotr; Guilloteau, Paul; Zabielski, Romuald (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Maślan sodu dysocjujący do kwasu masłowego należy do cząsteczek mogących znaleźć szersze zastosowanie w profilaktyce i leczeniu zaburzeń funkcji błony śluzowej przewodu pokarmowego. U człowieka jest on wytwarzany w jelicie grubym przez bakterie jelitowe. W pewnych okolicznościach może dojść do zmniejszenia jego produkcji, dlatego celowe jest jego uzupełnianie, głównie z uwagi na fakt, że stanowi on jedno z głównych źródeł energii dla kolonocytów. W publikacji omówiono dotychczasowy stan wiedzy odnośnie do roli maślanu w przewodzie pokarmowym, szczególnie rolę troficzną, proapoptotyczną, cytoprotekcyjną i przeciwzapalną.