Hemobilia – rzadka przyczyna krwawienia z przewodu pokarmowego, leczona skutecznie skojarzonymi procedurami endowaskularnymi i endoskopowymi - Jurałowicz, Piotr; Szubert, Wojciech; Klimczak, Jerzy; Grzelak, Piotr; Czekalski, Paweł; Modzelewski, Bogdan; Stefańczyk, Ludomir (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
W publikacji opisano dwa przypadki masywnej hemobilii, będące powikłaniem przewlekłej patologii dróg żółciowych, leczone skutecznie skojarzonymi procedurami endowaskularnej okluzji tętnicy spiralami embolizacyjnymi oraz endoskopowej rewizji dróg żółciowych. Przedstawiono tor diagnostyczny umożliwiający ustalenie rozpoznania oraz zastosowany algorytm terapeutyczny pozwalający na ograniczenie ryzyka operacyjnego.