Co nowego w leczeniu stanów zapalnych narządów płciowych kobiet? - Stachowiak, Grzegorz; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Stany zapalne narządów płciowych kobiet (pelvic inflammatory disease – PID) to wieloczynnikowa, duża grupa schorzeń infekcyjnych narządów płciowych kobiet wywoływana głównie przez Chlamydia trachomatis i Neisseria gonorrhoeae. Niewłaściwie leczone schorzenia te prowadzą do poważnych odległych skutków zdrowotnych, związanych m.in. z upośledzeniem płodności. Ważne miejsce w farmakoterapii PID zajmują od lat chinolony, a wprowadzoną w ostatnim czasie do terapii PID moksyfloksacynę cechuje wysoki stopień skuteczności i bezpieczeństwa terapeutycznego.