Ostatni dzwonek - Murkowski, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2010)
W dziedzinie opieki nad ludźmi w podeszłym wieku jesteśmy na szarym końcu Europy. Wydłużający się przeciętny czas trwania życia i starzenie się populacji powodują, że dynamicznie przybywa osób z chorobami przewlekłymi i niepełnosprawnością. W związku ze starzeniem się społeczeństwa koszty opieki zdrowotnej rosną o 2,7% rocznie.