Hipokrates i Merkury - Staszewski, Rafał (Menedżer Zdrowia, 2010)
Usługi medyczne, chcąc nie chcąc, wpisały się w pejzaż działalności gospodarczej. Choć sektor ochrony zdrowia nie będzie w całości podlegał realiom wolnorynkowym, to część prywatnych instytucji medycznych wykorzystuje w praktyce różnorakie narzędzia marketingowe. Jedną z form zaistnienia w świadomości klientów jest reklama, która w świetle polskiego prawodawstwa jest dla zakładu opieki zdrowotnej przestrzenią zakazaną.